Make your own free website on Tripod.com

Tradisional
Home Up

 

Pakaian Tradisional terdiri daripada kaum Melayu, Cina dan India. Selain itu juga Masyarakat Bajau di Sabah dan pakaian Tradisional di Jepun juga merupakan pakaian tradisional yang popular.

bulletMelayu - Baju Kurung merupakan pakaian tradisional wanita Melayu    turun-temurun. Selain itu, baju kebaya, kurung Kedah dan kebarung. Baju Melayu pula untuk lelaki Melayu.
bulletCina       - Ceongsam dipakai oleh wanita Cina. Kebiasaannya berwarna merah dan selalu dipakai pada Tahun Baru Cina serta Majlis Perkahwinan.
bulletIndia      - Sari pakaian tradisional India dan dipakai oleh wanita India. Sari putih dipakai oleh balu dan sari kuning dipakai untuk bernazar di kuil. Kadangkala wanita India juga memakai sut punjabi pada perayaan Deepavali.
bulletBajau    - Badu Sipak dan Badu Sampit yang merupakan blaus satin berwarna cerah dipakai pada majlis perkahwinan oleh wanita Bajau.
bulletJepun     - Kimono tertumpu kepada perayaan tertentu. Kimono Furisode dipakai wanita belum berkahwin. Kimono Tomesode dipakai wanita telah bersuami.